Новости

01.07.2020

Погонот на Volvo Cars во Ченгду се напојува со 100 проценти обновлива електрична енергија

Производствениот погон на Volvo Cars во Ченгду, најголемиот погон на компанијата во Кина, сега се напојува со 100 проценти обновлива електрична енергија. Со тоа, глобалниот микс на компанијата за обновлива електрична енергија достигна 80 проценти во нејзината производствена мрежа.

 

Стопроцентниот микс за обновлива електрична енергија во Ченгду е резултат на новопотпишаниот договор за снабдување и ќе ги намали емисиите на CO2 на погонот за над 11.000 тони годишно.

 

Тоа е најновиот конкретен чекор кон амбицијата на Volvo Cars да има климатско неутрално производство до 2025 година, дел од поширокиот климатски план, кој има за цел да го намали вкупниот јаглероден отпечаток по автомобил за 40 проценти меѓу 2018 и 2025 година. До 2040 година, Volvo Cars има за цел да биде климатско неутрална компанија.

 

Новиот договор за електрична енергија, исто така, е во согласност со пошироките амбиции во Кина за намалување на јаглеродните емисии од индустријата и за намалување на јаглеродниот отпечаток од генерирањето енергија.

 

До неодамна, погонот во Ченгду, својата електрична енергија веќе ја снабдуваше 70 проценти од обновливи извори. Новиот договор се однесува на последните 30 проценти.

 

Според новиот договор, околу 65 проценти од снабдувањето со електрична енергија ќе доаѓа од хидроенергија, додека остатокот ќе доаѓа од соларна енергија, ветерна енергија и од други обновливи извори.

 

„Нашата амбиција е да го намалиме нашиот јаглероден отпечаток преку конкретни, опипливи активности“, рече Хавиер Варела, шеф за индустриски операции и квалитет. „Обезбедувањето целосно снабдување со обновлива електрична енергија за нашиот најголем погон во Кина е значајна пресвртница и ја потенцира нашата посветеност да преземеме конкретна, значајна акција.“

 

Volvo Cars постојано работи на намалување на јаглеродниот отпечаток на својата производна мрежа и достигна голем број пресвртници во последните години. Сите европски погони имаат снабдување со климатско неутрална електрична енергија од 2008 година, додека погонот за мотори во Шкоде, Шведска, беше првиот погон во мрежата на компанијата што стана целосно климатско неутрален во 2018 година.

 

Во погонот во Гент, Белгија, Volvo Cars инсталираше 15.000 соларни панели во 2018 година, што претставува прво опсежно воведување соларна енергија во својата глобална производствена мрежа.

 

Овие и други мерки се дел од климатскиот план на Volvo Cars лансиран кон крајот на минатата година, еден од најамбициозните во автомобилската индустрија. Главниот дел на планот е амбицијата на Volvo Cars да генерира 50 проценти од глобалната продажба од целосно електрични автомобили до 2025 година, со останатите хибриди.

 

Сепак, планот го надминува ословувањето на емисиите од издувните гасови преку целосна електрификација и, исто така, се обидува да се справи со јаглеродните емисии во поширокото работење на компанијата, нејзиниот синџир на снабдување и преку рециклирање и повторна употреба на материјали.

Известување

ехнологијата на 'Cookies' ни овозможува да ви обезбедиме најдобро доживување на нашата страница. Ве молиме да обележите дали се сложувате со користењето на оваа технологија. Прочитајте повеќе.

Се согласувам