Новости

08.04.2020

Volvo Cars воведува нова линија за склопување на батерии во производствениот погон во Гент

Volvo Cars денес и официјално ја воведе сосема новата линија за склопување на батерии во својот белгиски производствен погон во Гент, каде што ќе започне да го гради својот прв целосно електричен автомобил XC40 Recharge P8, подоцна оваа година.

 

Ова воведување е последната доказна точка за амбициозната стратегија за електрификација на Volvo Cars и за својот климатско-акциски план. Има за цел да го намали животниот век на јаглеродниот отпечаток по автомобил за 40 проценти меѓу 2018 и 2025 година, како прв чекор кон својата цел да стане климатско-неутрална компанија до 2040 година.

 

Во текот на следните пет години, Volvo Cars ќе лансира целосно електричен автомобил секоја година, затоа што се стреми 50 проценти од глобалната продажба до 2025 година да биде од целосно електрични автомобили, а останатиот дел од хибриди. Recharge ќе биде глобалното име за сите Volvo автомобили што се полнат со електрична енергија, со целосно електричен и со plug-in хибриден погон.

 

„Задоволен сум што можам да ја прославам оваа значајна прилика со нашите вработени овде во Гент“, рече Герт Брујнел, раководител на глобалните производствени операции. „Како прв од нашите погони што доби линија за склопување на батерии, Гент игра пионерска улога, додека продолжуваме да ја подготвуваме нашата производствена мрежа за електрификација.“

 

Во текот на следните години склопувањето на батерии ќе стане важен дел од глобалното производство на Volvo Cars, како што ќе продолжи да ја електрифицира целата своја линија. Погонот во Гент ќе обезбеди важни сознанија за другите производствени места во однос на процесот на оптимизација и ефикасност.

 

Претходно оваа година компанијата ја објави планираната изградба на линија за склопување на батерии во својот американски погон во близина на Чарлстон, Јужна Каролина. Изградбата на оваа линија за склопување на батерии се очекува да започне есента.

 

Компанијата исто така ќе гради батериски електрични возила во производствен погон со кој Volvo управува во Лукијао, Кина, каде што се градат Volvo cars врз основа на платформата CMA, заедно со моделите со слични подлоги од сестринските марки Polestar и LYNK & CO.

 

Минатата година, Volvo Cars потпиша долгорочни договори за снабдување со двата водечки глобални добавувачи на батерии, CATL од Кина и LG Chem од Јужна Кореја. Договорите опфаќаат снабдување со батерии во текот на следната деценија, за следната генерација модели на Volvo и Polestar, вклучувајќи го и XC40 Recharge P8.

 

Гент е една од дата производствени погони, управувани од Volvo Cars во Европа и произведува Volvo возила уште од 1965 година. Во моментот вработува околу 6.500 луѓе.

 

XC40 Recharge P8 е првиот од семејството на целосно електрични Volvo автомобили. Тоа е првиот целосно електричен автомобил на компанијата и прв Volvo со сосема нов забавно-информативен систем напојуван од оперативниот систем Android на Google.

 

Како целосно електрична верзија на најпродаваниот XC40 SUV, првиот Volvo кој ја освои престижната награда Европски автомобил на годината, XC40 Recharge P8 е заснован на Компактната модуларна архитектура (CMA), напредна модуларна архитектура за возила ко-развиена во рамките на групацијата Geely.

 

-------------------------------

 

Volvo Car Group во 2019 година

Во финансиската 2019 година, Volvo Car Group забележа оперативен профит од 14,3 BSEK (14,2 BSEK во 2018 година). Приходите во текот на овој период изнесуваат 274.1 BSEK (252.7 BSEK). За целата 2019 година, глобалната продажба достигна рекордни 705.452 642.253) автомобили, што претставува зголемување од 9,8 отсто наспроти 2018 година. Резултатите ја нагласуваат сеопфатната трансформација на финансиите и работењето на Volvo Cars во последните години, позиционирајќи ја компанијата во следната фаза на раст.

 

За Volvo Car Group

Volvo дејствува од 1927 година. Денес, Volvo Cars е еден од најпознатите и најпочитувани брендови во светот, со продажба на 705.452 автомобили во 2019 година во околу 100 земји. Volvo Cars е во сопственост на Zhejiang Geely Holding (Geely Holding) од Кина од 2010 година.

 

Во 2019 година, Volvo Cars имаше во просек околу 41,500 (41,500) вработени со полно работно време. Дирекцијата на Volvo Cars, развојот на производи, маркетинг и административни функции се наоѓаат главно во Гетеборг, Шведска. Дирекцијата на Volvo Cars за APAC се наоѓа во Шангај. Главните фабрики за производство на автомобили се наоѓаат во Гетеборг (Шведска), Гент (Белгија), Јужна Каролина (САД), Ченгду и Даќин (Кина), додека моторите се произведуваат во Шкоде (Шведска) и Жангџаку (Кина) и компонентите во Олофстрём (Шведска).

 

Под новата намера на компанијата, Volvo Cars има за цел да им обезбеди на клиентите Freedom to Move на личен, одржлив и безбеден начин. Оваа намера се рефлектира во голем број деловни амбиции: на пример, до средината на следната деценија има за цел половина од својата глобална продажба да биде од целосно електрични автомобили и половина од својата добивка да биде акумулирана од својата директна продажба. Volvo Cars, исто така, се посветени на континуирано намалување на својот јаглероден отпечаток, со амбиција да биде климатско-неутрална компанија до 2040 година.

Известување

ехнологијата на 'Cookies' ни овозможува да ви обезбедиме најдобро доживување на нашата страница. Ве молиме да обележите дали се сложувате со користењето на оваа технологија. Прочитајте повеќе.

Се согласувам