Новости

06.01.2021

„Врвниот симулатор за возење“ на Volvo Cars ја користи најновата технологија за игри во развивањето побезбедни автомобили

 Инженерите на Volvo Cars го нарекуваат „врвен симулатор за возење“, но за нив тоа не е само изговор за да го задоволат својот внатрешен подрумски гејмер. Наместо тоа, симулаторот за мешана реалност на шведската компанија се користи за да се направат нови чекори во безбедноста и во технологијата на автономното возење.

 

 

Возачко седиште што се движи, волан со хаптички фидбек и кристално чисти слушалки за виртуелна реалност би го направило љубоморен секој сериозен гејмер, но симулаторот на Volvo Cars го носи овој концепт на следното ниво, што го отежнува одделувањето на реалноста од симулацијата. Токму тоа е поентата.

Користејќи врвна технологија од водечката 3D развојна платформа Unity во реално време и од финските експерти за виртуелна и мешана реалност Varjo, симулаторот вклучува возење вистински автомобил по вистински патишта. Комбинира реална 3D-графика со висока резолуција, слушалки за проширена реалност и Teslasuit хаптичен костум за целото тело што обезбедува хаптички фидбек од виртуелниот свет, истовремено следејќи ги и телесните реакции.

Оваа комбинација на софтвер и хардвер им овозможува на инженерите на Volvo Cars бесконечно да симулираат сообраќајни сценарија на вистински пат со тестна патека додека користат вистински автомобил, сето тоа во целосна безбедност. Инженерите можат да добијат важен увид во интеракцијата помеѓу луѓето и автомобилот за развој на нова безбедност, системот за помош на возачот и карактеристиките на автономното возење.

Контролорите можат да бидат изложени на замислена активна безбедност и карактеристиките на системот за помош на возачот, претстојните кориснички интерфејси за автономни погони, идните модели на автомобили и многу други сценарија. Може да се користи на вистински тестни патишта или во тестна лабораторија и секое сценарио е целосно прилагодливо. Можностите се буквално бесконечни.

„Врвниот симулатор“ на Volvo Cars беше претставен вчера на настан пренесуван во живо од Volvo Open Innovation Arena и предводен од тим на експерти за иновации. Настанот можете да го погледнете ТУКА.

Минатата година, заедно со Varjo, Volvo Cars стана првиот производител на автомобили што овозможи возење вистински автомобил додека носите слушалки за мешана реалност. Сега таа соработка е проширена и ги опфаќа Unity и производителот на хаптички костуми за цело тело Teslasuit.

 


Според Каспер Викман, постар менаџер за корисничко искуство во Volvo Open Innovation Arena и еден од домаќините на преносот во живо, ова им овозможува на Volvo Cars да ги испитаат вистинските човечки реакции во безбедна средина и за дел од цената на реалниот тест.

„Работата, заедно со големите компании, како Varjo, Unity и Teslasuit ни овозможи да тестираме толку многу сценарија што изгледаат и се чувствуваат тотално реално, без физички да градиме ништо“, вели Каспер Викман. „Тоа ни овозможува да тестираме вистински автомобили преку сообраќајни сценарија, што изгледаат и се чувствуваат реално, но може да се прилагодат со едно копче“.

Тестирањето е клучно во развојот на системите за безбедност во автомобилот, како што се технологиите за избегнување судир. Но, тестирањето на овие системи во реалноста може да биде опасно, одзема многу време и е скапо. Симулациите за виртуелна и мешана реалност, сепак, овозможуваат совршено безбедно тестирање во автентични средини, без да треба да се градат какви било физички прототипови или да се поставуваат сложени сценарија.

„Користејќи ја оваа врвна технологија, ние го истражуваме и го водиме развојот за создавање безбедни автомобили во иднина. Одлично е да се учествува во тоа“, рече Каспер Викман.

Погледнете го целиот видеопренос овде и преземете го краткото видео од настанот овде.

 

Презентирана технологија:

Varjo слушалки за мешана реалност

Минатата година, заедно со Varjo, Volvo Cars стана првиот производител на автомобили што овозможи возење вистински автомобил додека носите слушалки за мешана реалност. Слушалките Varjo XR-1 Developer Edition користат видеокамери за да овозможат мешана реалност и овозможуваат мешана или виртуелна реалност со висока резолуција. Со слушалките Varjo XR-1, објектите и опкружувањето создадени во Unity може непречено да се интегрираат во реалниот свет.

Teslasuit

Преку примена на сили, вибрации или движења, хаптичката технологија овозможува да се пресоздаде искуството на допир при интеракција со виртуелниот свет. Со носењето на напредниот хаптички костум на Teslasuit, симулационите контролори на Volvo можат физички да почувствуваат мали репродукции на силите што некој би ги доживеал во несреќа, без всушност да доживеат ризик. Костумот им овозможува на инженерите на Volvo да ги тестираат овие реакции проучувајќи како мускулите, нивото на стрес и отчукувањата на срцето реагираат на стресот и да го користат ова учење за да создадат безбедносни системи за следната генерација насочени кон избегнување и ублажување ризични ситуации.

Unity симулациони мотори

Сценаријата за симулација се креирани со користење на најновиот 3Д софтвер во реално време од Unity, компанија што стои зад една од најпопуларните развојни платформи во светот за развој на видеоигри. Користејќи го Unity, експертите на Volvo можат да создадат виртуелни средини и предмети што ќе ги користат во симулации или да стават целосно точен 3D-модел на кој било дизајн на Volvo автомобил, во кое било виртуелно опкружување, оценувајќи го дизајнот во различни светла, локации и временски услови.

 

-------------------------------

Volvo Car Group во 2019 година

Во финансиската 2019 година, Volvo Car Group забележа оперативен профит од 14,3 BSEK (14,2 BSEK во 2018 година). Приходите во текот на овој период изнесуваат 274.1 BSEK (252.7 BSEK). За целата 2019 година, глобалната продажба достигна рекордни 705.452 642.253) автомобили, што претставува зголемување од 9,8 отсто наспроти 2018 година. Резултатите ја нагласуваат сеопфатната трансформација на финансиите и работењето на Volvo Cars во последните години, позиционирајќи ја компанијата во следната фаза на раст.

 

За Volvo Car Group

Volvo дејствува од 1927 година. Денес, е еден од најпознатите и најпочитувани автомобилски брендови во светот, со продажба на 705.452 автомобили во 2019 година, во околу 100 земји. Volvo Cars е во сопственост на Zhejiang Geely Holding од 2010 година.

 

Во 2019 година, Volvo Cars имаше во просек околу 41.500 (41.500) вработени со полно работно време. Дирекцијата на Volvo Cars, развојот на производи, маркетинг и административни функции се наоѓаат главно во Гетеборг, Шведска. Дирекцијата на Volvo Cars за APAC се наоѓа во Шангај. Главните фабрики за производство на автомобили се наоѓаат во Гетеборг (Шведска), Гент (Белгија), Јужна Каролина (САД), Ченгду и Даќин (Кина), додека моторите се произведуваат во Шкоде (Шведска) и Жангџаку (Кина) и компонентите во Олофстрём (Шведска).

 

Под новата намера на компанијата, Volvo Cars има за цел да им обезбеди на клиентите Freedom to Move на личен, одржлив и безбеден начин. Оваа намера се рефлектира во голем број деловни амбиции: на пример, до средината на следната деценија има за цел половина од својата глобална продажба да биде од целосно електрични автомобили и да се воспостави пет милиони директни односи со потрошувачите. Volvo Cars, исто така, се посветени на континуирано намалување на својот јаглероден отпечаток, со амбиција да биде климатско-неутрална компанија до 2040 година.

 

Известување

ехнологијата на 'Cookies' ни овозможува да ви обезбедиме најдобро доживување на нашата страница. Ве молиме да обележите дали се сложувате со користењето на оваа технологија. Прочитајте повеќе.

Се согласувам